Photographer: Rutger Bronts
Photographer: Rutger Bronts

Veggiehouse brengt verandering in AGF-Handel

NoMilk2Day’s interview met Jorn Poelman – eigenaar en accountmanager

De werkdag bij VeggieHouse in Borger begint niet met een standaardbak koffie om 08:00 uur. Nee, hier bruist het al vroeg. Eigenaar en Accountmanager Jorn Poelman: ”De handel wacht niet, deals vallen vooral in de ochtend. Vanaf 06:00 begint te telefoon al te rinkelen. Het is een snelle business, waar het op timing en actie aankomt. Ik heb twee telefoons voor mij staan, een smartphone en drie beeldschermen zodat ik voortdurend de markten kan volgen, bellen, overleggen… En ja, als je een fractie te laat bent, kun je een hoop geld winnen of verliezen.”

Over welke producten en markten heb je het dan?

“VeggieHouse is de go-to groothandel voor groenten en fruit. We halen zo'n 80 procent van onze producten uit Nederland, denk aan uien, aardappelen, paprika’s en wortelen. Een klein deel van onze producten komt uit België, maar we importeren ook uit verder gelegen gebieden, zoals sinaasappels uit Zuid-Afrika en Argentinië. Zo’n 95 procent van onze producten is voor de export, voornamelijk naar Oost- en Centraal Europa. Mijn vader begon daar al zaken te doen na de val van de Berlijnse Muur in 1989. Sinds ik erbij ben, zijn we ook actief in Scandinavië, Frankrijk, Spanje en Italië. Het plan is om onze export nog verder uit te breiden.”

Je hebt groeiambities dus. Waar wil je naartoe met Veggiehouse?

“Zeker, we willen graag groeien: in volume en in mensen. Een team van acht tot tien mensen zou ideaal zijn. Onlangs hebben we onze IFS Broker certificering behaald waardoor we nu ook aan supermarkten in binnen- en buitenland mogen leveren. Er lopen al volop gesprekken met grote retailers. Wat dat betreft zijn er genoeg kansen voor groei, maar belangrijker vind ik bieden wat we nu bieden: een eerlijke keten.”

'Iedereen werkt samen aan hetzelfde doel'

Eerlijke keten, zeg je, maar er zijn zoveel bedrijven die dat beweren.

“Het klinkt misschien cliché, maar ik geloof in een eerlijkere wereld. Ik wil de keten openbreken en transparanter maken. Van veld tot vork, zonder allerlei tussenschakels. Ik vertel mijn klanten en leveranciers precies waar hun producten heen gaan en wat wij eraan verdienen. Gewoon open en eerlijk, zonder verborgen agenda's. Dat is precies het tegenovergestelde van hoe het momenteel in de AGF-wereld werkt, waar telers onder hoge druk staan en er veel onduidelijkheid heerst. Hierin zijn we uniek.”

Een soort van systeemverandering? Gewaagd.

“Ja en ik weet ook dat het een grote uitdaging is die lang kan duren. Soms wil een klant of leverancier het allemaal niet weten. Toch wil ik het gewoon heel graag doen. Ik weet dat veel telers het anders willen, daarom geloof ik erin.”

Opvallend is dat jullie in Drenthe gevestigd zijn, terwijl de meeste AGF-bedrijven in de Betuwe, Zuid-Holland of de Polders zitten.

“Klopt, maar wij zijn echte Drenten en willen hier blijven met het kantoor. In Bleiswijk hebben we een op- en overslag en we laden zoveel mogelijk bij de telers, wat scheelt in loodskosten en transportkilometers. Iedereen in de keten profiteert daarvan.”

De handel staat bekend als een snelle wereld. Zie je dat terug in de bedrijfscultuur?

“Het is hier open, flexibel en informeel. Er is veel ruimte voor eigen initiatief en nieuwe ideeën. We zijn een klein familiebedrijf, waar iedereen samenwerkt aan hetzelfde doel. En vergaderen? Dat doen we alleen als het echt nodig is.”

Credits: https://nomilk2day.nl/nl/verhalen/298/jorn-poelman

Deel het bericht op: